Uzman Görüşü / Özel Bilirkişi Raporu
Şüpheli durumlar ve olaylar karşısında mahkeme tarafından yeni kanıtların bulunması için bir uzman görüşü istenilir. Bu uzmana ise bilirkişi adı verilir. Alanında uzman ve eğitimli kişilerin olayları derinlemesine inceleyerek yeni deliller ile mahkemede alınacak kararların daha doğru olabilmesi için hazırladığı bilirkişi dosyaları bulunur. Bilirkişi dosyasında bulunan kanıtlar ve veriler ile mahkeme süreci daha kısa sürede tamamlanır ve suçlu olan kişi hakkında bilgiler toplanır. Ancak bilirkişi raporundan farklı olarak uzman görüşü yalnızca teknik konularda değil hukuki konularda da söz sahibi olur.
Uzman Görüşü Nedir ?
Uzman Görüşü: açılmış bir dava veya hukuki uyuşmazlıkta, özel ve teknik bilgiye ihtiyaç duyulan hallerde alanında uzman kişilere hazırlatılarak dava dosyasına sunulan bilimsel bir rapordur. 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu ile 5271 sayılı Ceza Muhakemeleri Kanunu’na göre “Uzman Görüşü” adli makamlarca delil olarak kabul edilmektedir.
6100 sayılı HMK’nın 293. maddesi; “Taraflar, dava konusu olayla ilgili olarak, uzmanından bilimsel mütalaa alabilirler.” hükmü yer almakta ve aynı zamanda da 5271 sayılı CMK’nın 67/6. Maddesi ise; “Cumhuriyet savcısı, katılan, vekili, şüpheli veya sanık, müdafi veya kanuni temsilci, yargılama konusu olayla ilgili olarak veya bilirkişi raporunun hazırlanmasında değerlendirilmek üzere ya da bilirkişi raporu hakkında, uzmanından bilimsel mütalaa alabilirler.” hükmü amirince taraflar, alanında uzman bilirkişilerden rapor alabilir ve tarafı olduğu davaya bu raporu sunabilmektedir.
Kanun bu hükmüne göre tarafların, özel ve teknik bilgiyi gerektiren hususlarda ve hukuki sorunlar ile ilgili olarak her zaman alanında uzmanlara başvurarak rapor alınabileceği kabul edilmiştir. Uzman görüşünün bilirkişi raporundan önce bilirkişinin değerlendirmesine sunulmak üzere veya bilirkişi raporundan sonra, bilirkişi raporundaki hata ve çelişkileri ortaya koymak amacıyla alınması da mümkündür.
Mahkemenin görevlendirmiş olduğu bilirkişi raporu ile tarafların kendi seçecekleri bir uzmandan alacakları uzman mütalaası arasında hiçbir fark bulunmamaktadır. Taraflardan birisi görülmekte olan davasında “kendi özel bilirkişisi” olarak Uzmanına başvurarak özel bilirkişi raporu alabilmektedir.
Uzman Görüşü Neden Önemlidir?
Uzman Görüşü, hukuksal sorunların çözümünde hâkime yardımcı olan ve yol gösteren takdiri delil olarak kabul edilmektedir. Uzmanından alınan özel bilirkişi raporu, bilirkişi raporundan önce bilirkişinin değerlendirmesine sunulmak üzere veya bilirkişi raporundan sonra, bilirkişi raporundaki hata ve çelişkileri ortaya koymak amacıyla alınması da mümkündür.
Mahkeme tarafından dosyanın bilirkişiye gönderilmesi halinde, dosyaya sunulan rapor, bilirkişinin kanaatinin oluşmasında ve bilirkişinin hazırladığı raporun hazırlanmasındaki etkisi yadsınamayacak derecede önemlidir. Yine dava açmadan önce alınacak bilirkişi raporu davanın temel dayanağını oluşturmakta ve ileri sürülen iddiaların delil ile desteklenmesini sağlamaktadır.
Uzman Görüşü Raporu’nun bilirkişi raporuyla çelişmesi halinde hâkim tarafından bu çelişkinin giderilmesi gerekmektedir. Aksi halde hâkimin verdiği karar bir üst mahkeme tarafından bozulmakta ve dava dosyası, davaya bakan mahkemeye gönderilerek hâkimin verdiği kararı gözden geçirmesi ve hukuka uygun karar vermesi istenilmektedir. Bu yönüyle aleyhe verilen veya yanlış yorumlanan bilirkişi raporuna karşı alının Uzman Görüşü, raporu alan tarafın elini güçlendirmektedir.
Uzman Görüşü Hizmetlerimiz
Mahkemeye taşınmış bir olayda mahkemenin karara bağlayacağı olayın uzman tarafından değerlendirilmesi oldukça önemlidir. Uzmandan alınan özel bilirkişi raporu, birçok davada mahkemenin gidişatını etkileyecek değerdedir. Bu nedenle rapor alacağınız kişinin alanında uzman ve deneyimli bir kişi olması oldukça önemlidir. Detayları iyi değerlendirebilmeli ve mahkeme karşısında hakkınızı koruyabilecek değerde kanıtlar sunmalıdır. Bu nedenle alanında oldukça iyi ve isim yapmış olan uzman kişimiz ile iletişim haline geçmenizi tavsiye ederiz. Gerekli tüm belgeleri ve kanıtları sağlaması ile olayları oldukça iyi değerlendirir ve birçok davada adından övgüyle söz ettirmeyi başarmıştır. Herhangi bir konu hakkında uzman görüşüne ihtiyacınız olması durumunda uzman kişimiz ile iletişime geçebilirsiniz. Yıllardır bir çok kişiye her anlamda destek olarak haklarını korumak üzere detaylı incelemeler yapan bilirkişimiz size yardımcı olmaktan mutluluk duyacaktır.
Uzman Görüşü Nasıl Alınır
Özel bilirkişi raporu almak isteyen kişiler ilk olarak gerekli belgeleri tamamlamalı ve görüşmek istediğiniz uzman ile iletişime geçmelisiniz. Belgelerinizi teslim ettikten sonra uzman kişiler tarafından detaylı bir şekilde incelemeleriniz yapılır ve gerekli olan ödeme talep edilir. Somut olarak yapılacak olan incelemeler için bir miktar ücret istenilir. Bu miktar ise olaya ve olayın karmaşıklığına göre değişiklik gösterebilir. Ön inceleme sürecinden sonra rapor verip vermemek tamamen uzmana bağlı bir karardır. Ancak bu noktada rapor vermek istenmese bile ön inceleme ücreti kişiye geri ödenmez. Ön inceleme yapıldıktan sonra uzman görüşü vermek istenmesi takdirde gerekli ücret belirlenir ve talep edilir.
Uzman Görüşü Nasıl Sunulur
En çok merak edilen konulardan biri ise uzman görüşlerinin mahkemeye nasıl sunulduğuyla ilgilidir. Uzman görüşleri mahkemeye direkt sunulmaz ancak dilekçe veya beyan dilekçesi ile sunulur. Bu sayede alınan uzman raporu mahkemeye kolaylıkla iletilmiş olur. Aynı zamanda davalı olan iki taraftan birinin uzman raporuna başvurması durumunda diğer tarafa da hak beyan edilmek zorundadır. Uzman görüşleri bazı durumlarda mahkeme tarafından incelenmek ve dikkate alınmak zorundadır.
Ancak uzman görüşlerine karşı tarafın itiraz etme hakkı da bulunur. Bir tarafın uzman görüşü talep etmesinden sonra bir uzman tarafından beyan edilen görüşün karşı taraftan itiraz alması gibi bir durum söz konusu olabilir. Bu gibi durumlarda ise mahkemenin bu itirazı değerlendirmesi ve ona göre bir karar vermesi gerekir. Bu nedenle de mahkeme tarafından bir bilirkişiye danışılır. Ancak burada da bilirkişi tarafından verilen kararın uzman görüşü ile zıt düşmesi durumunda farklı bir bilirkişinin incelemesi alınır ve onun kararına göre mahkeme süreci ilerler.