Trafik Kazası İnceleme
Trafik kazaları çok üzücü sonuçlar doğuran çoğunlukla yaralanma ya da ölüm gibi neticeler getiren durumlardır. Ancak bazen gerçekleşen trafik kazalarında olaya karışan kişiler meçhul olarak kalabiliyor. Bu gibi durumlarda olay mahkemeye taşınıyor ve sonrasında mahkeme tarafından olayın aydınlatılması için bilirkişiden trafik kazası inceleme talep edilmektedir.
Trafik kazası inceleme sonucunda verilecek olan ceza ve hukuki süreç için bu tarz incelemeler oldukça önemlidir. Bazı durumlarda olay yerindeki kanıtlar yeterli oluyor ve olay açıklığa kavuşuyor. Ancak bazı durumlarda da olay yerindeki kanıtların yetersiz olması seni kanıtların bulunması gerektiğini işaret ediyor. Bu gibi durumlarda ise bilirkişi tarafından trafik kazası inceleme ve raporlama yapılması isteniyor ve uzman görüşü hizmeti kullanılıyor. Trafik kazası inceleme işlemi bilirkişi tarafından gerçekleştirildikten sonra ise raporlar oluşturuluyor. Bu sayede mahkemede gerekli karar veriliyor ve suçlu olan taraf kolay bir şekilde belirlenerek cezası verilebiliyor. Aynı zamanda mağdur olan tarafın hakkı da savunuluyor.
Trafik Kazası İnceleme Süreci Nasıl İlerliyor?
Meydana gelen trafik kazası sonrasında hem de kendi aracımızı hem de karşı aracı, yandan, önden, arkadan ve her iki çarpışan aracı genel olarak fotoğraflamalıyız. Sadece kendi aracınızın fotoğrafını çekerseniz hasarı belgelemiş olursunuz ama olayın nasıl olduğunu da anlamamız için mümkün olduğunca tüm detaylar fotoğraflanmalı.
Olay yerinde dur levhası, dönülmez işareti gibi uyarılar varsa onlar da fotoğraflanmalı. Hangi yolda hangi aracın geçiş üstünlüğü olduğuna dair trafikte bir hiyerarşi var. Caddenin sokağa üstünlüğü var. Bulvarın da caddeye üstünlüğü var. O nedenle olayın meydana geldiği yolun da fotoğrafı çekilirse çok iyi olur. Eğer bu yoksa adres belirtilmeli. Fotoğraflama işinin ardından araçlar olay yerinden kaldırılmalı ki trafik güvenliği tekrar tesis edilebilsin.
Meydana gelen kazadan sonra her iki sürücü de tutanak tutmalı. Tutanak, en az 2 kişinin karıştığı kazalarda tutulabilir ve tek taraflı kazaları kapsamaz. Kaza tespit tutanağı, kusurun kimde olduğunun tespiti için yeterli bir evrak değildir. Burada sadece kazanın oluş şekli hakkında karşılıklı anlaşma sağlanarak durum tespiti için bilgi verilir. Sonrasında tutanak, eksiksiz ve doğru bilgilerle doldurulur.
Maddi hasarlı trafik kazası olaylarında sürücülerin çekeceği fotoğraflar kusurun kimde olduğunu bulabilmek adına önemlidir. Araçlar, yerinden oynatılmadan plakaları görünecek şekilde görüntülenmelidir. Hem aracın hem de kaza yapılan yerin fotoğraflarının doğru açılardan çekilmesi kusurun kimde olduğunu bulabilmek adına oldukça önemlidir. Ayrıca kazaya karışan tarafların tamamının imzası tutanak üzerinde olmalıdır. Aksi takdirde tutanak geçerli sayılmaz. Kaza tespit tutanağı 2 nüshadır ve ikiden fazla aracın karıştığı kazalarda birden fazla form doldurulabilir veya düzenlenen tutanak fotokopi yoluyla çoğaltılabilir.
Trafik Kazası Kusur İncelemesi İçin Gerekli Belgeler ve Bilgiler
Trafik kazası, gerçekleşmesini önleyemediğimiz bir sorundur. Bu problemlerin tam anlamıyla ortadan kalkmasını sağlamak henüz mümkün olmasa da trafik kazası tazminatı ile yaşanan mağduriyetler büyük ölçüde azaltılabilmektedir. Ölümlü veya yaralamalı trafik kazaları sonrasında mağduriyet yaşayanların ve mağduriyete sebebiyet verenlerin trafik kazası tazminatı hakkında çok az bilgiye sahip olduğu veya hiç bilgi sahibi olmadığı görülmektedir.
Hukuk mahkemesinde açılan tazminat davalarında, dilekçe ve ilk itiraz aşamaları geçildikten ve ön inceleme aşaması tamamlanıp, taraflar tüm delillerini sunduktan sonra, tarafların istemesi ve yargıcın da gerekli görmesi durumlarında, trafik kazası inceleme, hasar ve kusur oranı belirleme yönünden görevlendirme yapılmaktadır. Trafik kazası inceleme, hasar ve kusur incelemesi yapılması için incelenecek ve değerlendirilecek belgeleri şöyle sıralanmaktadır.
Kaza Tutanakları
Kazanın oluş biçimiyle ilgili kaza tutanakları incelenmektedir. Bunlar trafik kazası tespit tutanağı ve eki olay yeri krokisi, sürücülerin ve görgü tanıklarının sıcağı sıcağına alınmış ilk ifadeleri, kaza yerleşim yerlerinden uzak bir yerde olmuşsa Jandarma görevlileri tarafından düzenlenen tutanaklar ve benzerleridir. Bunlara günümüzde teknolojinin sağladığı mobese kayıtlarını, olay yerinde bulunanların, kazaya karışanların ve bir takım meraklı kişilerin cep telefonlarıyla çektikleri görüntüleri de eklenmektedir.
Cumhuriyet Savcılığı Soruşturma Dosyasındaki Belgeler
Kolluk güçlerinin işlemlerinden ayrı olarak Cumhuriyet Savcılığı tarafından alınan ifadeler ile yeniden toplanan veya taraflarca sunulan kanıtlar, olay yerinde inceleme yapılmışsa keşif tutanağı ve bilirkişi raporu, ceza davası açılmışsa iddianame ve herhangi bir nedenle dava açılmasına gerek görülmemişse, yani “kovuşturmaya yer olmadığı kararı” verilmişse, buna ilişkin takipsizlik dosyası.
Ceza Mahkemesi Dosyasındaki Belgeler ve Duruşma Tutanakları
Ceza davası açılmışsa, hangi aşamada olduğu saptandıktan sonra, trafik kazası kusur incelemesi için gerekli tüm belgelerin birer sureti ile sanıkların, suçtan zarar görenlerin ve görgü tanıklarının ifadelerini ve yargılama seyrini içeren duruşma tutanakları, ceza mahkemesince keşif yapılmışsa ve bilirkişi görevlendirilmişse keşif tutanağı ile bilirkişi raporu. Çoğu mahkemeler ceza dosyasını getirtip uzun süre ellerinde tutmakta; kendilerine de yük olmaktadır. Bu, eski bir alışkanlıktır. Doğrusu bugünü teknik olanaklarla gerekli belgelerin fotokopileri alınıp, ceza dosyasının mahkemesine geri gönderilmesidir.
Taraf Tanıkları
Taraflar, ceza davasında dinlenen görgü tanıklarını hukuk mahkemesinde yeniden dinletmek isteyebilecekleri gibi, ayrıca olayla ilgili yeni tanıklar bulmuşlarsa onları da dinletebilmektedir.
Kusur Oranlarını Etkileyebilecek Başka Kanıtlar
Taraflar, trafik kazası tutanaklarına yansımayan veya tutanaklarda yanlış belirlenen hususlarda yeni kanıtlar ileri sürebilirler. Tarafların ileri sürdükleri hususların araştırılıp incelenebilmesi için, ilgili yerlere yazılar yazılarak gerekli belge ve bilgiler derlenmelidir.
Kaza Sonrası Sigorta Ödemesi Nasıl Yapılır?
Kazadan sonra sürücüler doldurdukları bu tutanağı poliçelerini yaptırmış oldukları sigorta şirketlerine iletmektedir. Sigortalıdan gelen tutanaklar ve görseller dosya açıldıktan sonra Trafik sigortaları Bilgi Merkezi’ne gönderilir. Sigorta şirketi 1 günde dosyayı açmak ve Trafik sigortaları Bilgi Merkezi’ne iletmekle yükümlüdür. Trafik sigortaları Bilgi Merkezi, 3 iş günü içerisinde evrakları inceleyip sonuçlandırır ve sigorta şirketine kusur oranını bildirir. Eğer sigorta şirketinden veya taraflardan birinden karara itiraz gelmezse belirlenen oranlar doğrultusunda tazminat ödemeleri yapılır.
Sonuçlanan kusur oranlarına itiraz etmek isteyen sigortalılar için yasal süre 5 gündür. Sigortalılar, bu süreçte sigorta şirketlerine itirazda bulunabilirler. Karara itiraz edilmesi durumunda konu Trafik sigortaları Bilgi Merkezi’nin bünyesinde bulunan ve 3 kişiden oluşan Kaza Tespit Komisyonu’na veya bir diğer adıyla Tutanak Değerlendirme Komisyonu’na iletilir ve buradan çıkan karar kesin kabul edilir. Bu komisyondan çıkan karar doğrultusunda da hasar (tazminat) ödemeleri gerçekleşir. Tazminat ödemelerinin yasal süresi 8 iş günüdür ve bu süre içerisinde ödenmesi beklenir.
Trafik Kazası İnceleme Süresince Verdiğimiz Hizmetlerimiz
Zorlu ve oldukça karışık olayların çözülmesi için mahkeme tarafından veri yetersizliği nedeniyle trafik kazası inceleme bilirkişimizin istediği bazı bilgi ve belgeler olabilir. Burada önemli olan şey bilirkişinin alanında uzman kişiler olup olmamasıdır. Trafik kazasının neden meydana geldiği, trafik kazası inceleme uzmanı kişilerin objektif ve bilimsel değerlendirmesiyle tespit edilmekte ve raporlandırılmaktadır. Talep edilmesi halinde, trafik kazası inceleme uzmanı görevlilerimizce maddi hasarlı, yaralamalı, ölümlü, sabit cisme çarpma, yayaya çarpma şeklinde meydana gelen trafik kazalarında, kazaya neden olan sürücü, yaya, yolcu, araç ve yol kusurları, olayda bilinçli taksir olup olmadığı, gerekirse dosyadaki bilgilere göre zaman mesafe analizi, sürücülerin görüş kabiliyeti ve kazadan kaçınma ihtimali, sürücülerin çarpma anındaki hız hesabı, çarpma noktasının yerinin belirlenmesi yapılarak uzmanlarımız tarafından uzman görüşü raporu düzenlenmektedir.