El Yazısı ve İmza İnceleme
El yazısı ve imza incelemesi yazının kişiye ait olup olmadığını araştıran ve delil niteliğinde bulgular sağlayan çalışmalardır. Mahkemede görüşülen konularda ve olaylarda olayın şüpheli bir hale gelmesinden sonra istenilen el yazısı ve imza incelemesi bilirkişiler tarafından gerçekleştirilir. Oldukça önemli olan bu incelemelerin neticesinde elde edilen bulgulara ve delillere göre kişilerin suçlu olup olmadığına karar verilir. Bu nedenle bu araştırmaların uzman kişiler tarafından yapılıyor olması son derece önemlidir. Özel yazı ve teknikler ile yalnızca uzman kişilerin yapabildiği incelemeler mahkemedeki olayı aydınlatabilecek delilleri oluşturabilecek
El Yazısı ve İmza İncelemesi Nasıl Gerçekleştirilir?
Yazılar ve imzalar bazı kriterlere göre incelenirler. Bu kriterler ise benzerlik ve benzemeklik özelliklerini ortaya çıkarırlar. Mahkemeye taşınmış olaylarda el yazısı ve imza incelemesi istenmesi durumunda değerlendirmeyi yapacak olan bilirkişinin çok iyi değerlendirmeler yapabilmesi ve özel teknikleri ile benzerlik ve benzemezlik özelliklerini ortaya çıkarması gerekir. Bir kişinin farklı zamanlarda atmış olduğu imzalar arasında bazı farklılıklar olabilir ancak aynı zamanda aynı kişinin imzası taklit edilmiş de olabilir. Aradaki ince çizgiyi fark edebilmek ve doğru sonuca ulaşabilmek için detaylı ve doğru bir yazı incelemesi yapılmalıdır.
Ayırt edici noktalar ise kişinin kendine has özelliklerini temsil eden harfleri kullanış ve sembolize etme şeklidir. Farklı kişilere ait yazılar veya imzalar benzer nitelik gösterse de kişilerin kendi karakterlerini yansıtan harfleri onları diğer kişilerden ayırır. Bu konu hakkında eğitimli ve tamamen özel teknikler kullanan bilirkişiler kolaylıkla yarımı yapabilirler. Bu sayede mağdur olan kişileri veya kurumları mahkeme önünde haklı duruma getirecek delilleri de toplamış olurlar. Bu nedenle oldukça önemlidir ve dikkat edilmesi gerekir.
El Yazısı ve İmza İncelemesi Hangi Belgelerde Gerçekleştirilebilir?
İlk olarak el yazısı ve imza incelemesi yapılabilmesi için bir olayın mahkeme önünde şüpheli bir durumda bulunması gerekir. Ortadaki şüpheleri yok etmek ve haklı ile haksızı ayırt etmek için kullanılan bu yöntemde bazı belgeler üzerinde incelemeler gerçekleştirilir. Bu belgeler ise sözleşme, senet, çek, mektup, dekont, intihar veya tehdit mektupları gibi pek çok belge olabilir. Bu belgelerin üzerinde yapılan değişimler, yazıların veya imzaların taklit edilmesi gibi durumlar ortaya çıktığında bilirkişiye yönlendirilerek olayın açığa kavuşması için çalışmalar başlatılır. Her şey netleşene kadar ise çalışmalar devam eder ve sonucunda haklı olan tarafın hakkını savunabileceği pek çok belge sunulmaya başlanır.
El Yazısı ve İmza İnceleme Süresinde Sizlere Sunduğumuz Hizmetlerimiz
Hukuksal süreç ilerlerken bazı konularda yeterli delil ve kanıt toplanamadığında işler uzun bir sürece doğru ilerler. Ancak bazı davalarda şüpheli olan durumların çözülmesi için bilirkişilerden destek alınır. Bu durumlardan biri ise yazı imza sahtekarlığı yapan kişilerin belgelerinin incelenmesi ve yeterli delillerin bulunmasıdır.
Bazı kişiler yazı ve imzalar üzerinden değişiklik ya da taklitler yaparak bazı kişilerin mağdur olmasına ya da dolandırılmasına neden olabilir. Aynı zamanda sözleşme, çek, senet gibi şeylerde de yapılan yazı imza değişimleri büyük miktarda kayıplara da neden olur. Bu nedenle mahkemeye taşınan olayların aydınlatılması ve yeterli delillerin oluşturulması için gerekli evrakların ve belgelerin üzerindeki yazılar ve imzalar bilirkişi tarafından incelenir. Sonrasında ise ortada herhangi bir şüphe kalmayacak şekilde sonuca bağlanır ve haklı haksız taraf belli olur.
Alanında uzman olan bilirkişimiz sayesinde zorlu süreci en kısa sürede tamamlayarak gerekli delilleri ve sorunları kolaylıkla halledebilirsiniz. Herhangi bir yazı imza inceleme durumunda sizlerle birlikte olmaktan ve sorununuza çözüm bulmaktan mutluluk duyarız.
Uzman Görüşü Nasıl Alınır
Özel bilirkişi raporu almak isteyen kişiler ilk olarak gerekli belgeleri tamamlamalı ve görüşmek istediğiniz uzman ile iletişime geçmelisiniz. Belgelerinizi teslim ettikten sonra uzman kişiler tarafından detaylı bir şekilde incelemeleriniz yapılır ve gerekli olan ödeme talep edilir. Somut olarak yapılacak olan incelemeler için bir miktar ücret istenilir. Bu miktar ise olaya ve olayın karmaşıklığına göre değişiklik gösterebilir. Ön inceleme sürecinden sonra rapor verip vermemek tamamen uzmana bağlı bir karardır. Ancak bu noktada rapor vermek istenmese bile ön inceleme ücreti kişiye geri ödenmez. Ön inceleme yapıldıktan sonra uzman görüşü vermek istenmesi takdirde gerekli ücret belirlenir ve talep edilir.
Uzman Görüşü Nasıl Sunulur
En çok merak edilen konulardan biri ise uzman görüşlerinin mahkemeye nasıl sunulduğuyla ilgilidir. Uzman görüşleri mahkemeye direkt sunulmaz ancak dilekçe veya beyan dilekçesi ile sunulur. Bu sayede alınan uzman raporu mahkemeye kolaylıkla iletilmiş olur. Aynı zamanda davalı olan iki taraftan birinin uzman raporuna başvurması durumunda diğer tarafa da hak beyan edilmek zorundadır. Uzman görüşleri bazı durumlarda mahkeme tarafından incelenmek ve dikkate alınmak zorundadır.
Ancak uzman görüşlerine karşı tarafın itiraz etme hakkı da bulunur. Bir tarafın uzman görüşü talep etmesinden sonra bir uzman tarafından beyan edilen görüşün karşı taraftan itiraz alması gibi bir durum söz konusu olabilir. Bu gibi durumlarda ise mahkemenin bu itirazı değerlendirmesi ve ona göre bir karar vermesi gerekir. Bu nedenle de mahkeme tarafından bir bilirkişiye danışılır. Ancak burada da bilirkişi tarafından verilen kararın uzman görüşü ile zıt düşmesi durumunda farklı bir bilirkişinin incelemesi alınır ve onun kararına göre mahkeme süreci ilerler.